The Conversation

friendship
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum and Hi!

So last night, macam biasa, Groot Family confirm akan lepak sama-sama. I think we used to lepak until late at night. Bukan buat apa pun. Mostly, we used our time to play game. Haha. Kalau bosan sangat akan ada sesi bergambar. But, last night, we had different kind of conversation. We talked about me. Which is, the conversation didn't end in a good way. Everyone start to be emotional, aku pun dah start rasa sebak, sedih. Because I feel like everyone didn't try to understand me, my situation. Somehow, I did cried. Hati tak sado semalam. Semalam je okay.

Thank God, I have someone who can soothing hati aku yang tak berapa sado ni. Memang dalam Groot Family ni, dia salah seorang yang selalu cari pasal dengan aku and at the same time orang yang boleh hilangkan penat, stress dan sakit aku. Oh, dia bukan bomoh ye, everybody. Hahaha. Aku ni jenis malu nak menangis depan orang, tapi kalau dah dia keep tanya aku okay ke tak, memang menangis lah hoi. Lupa pula nak tanya dia, buruk ke tak muka aku. Hahaha. 

We did have our late night conversation. Sampai pukul 3 pagi bercakap. Bagi aku, aku ni jenis orang yang simple. Kau tak perlu nak selesaikan masalah aku, nak belanja aku makan ke minum ke, nak beli hadiah kat aku ke untuk buat aku happy. Aku hanya perlukan orang yang boleh temankan aku, peluk aku sambil cakap 'everything will be fine' dan orang yang sanggup luangkan masa just untuk bercakap dengan aku.

Kadang-kadang kau akan rasa orang tak faham kau, tapi sebenarnya ada orang yang cuba faham kau. At least dia cuba untuk faham kau. Dan aku boleh nampak dia ni jenis yang cuba faham aku. Aku ni complicated. Orang susah nak faham aku. Tapi aku tak tahulah sampai pukul 3 pagi borak tu, dia faham ke tak apa yang aku cuba sampaikan. Sedikit sebanyak aku luahkan sikit perasaan aku, beban yang aku pikul selama ni. Sumpah malam tu tidur lena. Hilang semua beban. 

Betul lah, aku ni jenis simple. Cukuplah ada orang cuba untuk faham aku, sentiasa ada masa untuk aku, temankan aku. Aku dah rasa lega dah. 

Thank you for the conversation last night! I hope you won't get tired of me. 

Bye bye everybody!
Wallahualam

Never Asked

friendship
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ




Assalamualaikum and Hi!

How are you guys? Well, if you guys are asking about me, I'm fine. Thank you for asking. New semester already start, but, still rasa 'kosong' je. I don't know. Maybe, I don't feel same thing anymore. So many things happened sampai rasa macam dah malas nak ambil tahu pasal apa-apa. Pernah tak rasa macam dah malas nak ambil tahu pasal orang, malas nak buat baik dengan orang, malas nak layan orang. Rasa macam lantak kau lah kau nak apa, nak buat apa. Tu yang aku rasa. Tak pandai nak explain in details tapi hopefully korang semua fahamlah apa yang aku cuba sampaikan. 

Dulu, aku paling takut bila hilang orang yang aku sayang atau jadi second choice. Tapi, sekarang, aku rasa macam aku dah malas kisah dengan apa yang jadi. Kalau ada orang jadikan aku second choice, tak apa, just leave me. Aku tak perlu pun jadi choice korang. Kalau aku hilang orang aku sayang, pergilah. In Shaa Allah, aku okay je. Kau tak perlu susah-susah pening kepala nak fikir pasal aku. 

I NEVER asked anyone to choose me. Everyone has the right to make choices.
I NEVER asked anyone to stay with me. Everyone has the right to leave. 

Ayat kat atas tu, aku tanam, aku pahatkan kat hati aku. Biar otak, hati ni faham. Penat weh, penat kalau kau je yang selalu nak fight untuk seseorang atau untuk sesuatu. Belajar untuk mengalah sekali sekala. Sebab hati kau, diri kau pun perlu rehat. Kau asyik push diri kau. Sampai lupa, kau pun ada perasaan. Betul tak?

Aku paling tak suka kalau orang compare aku dengan someone else. Especially kalau orang yang compare kan aku tu orang yang rapat dengan aku. Kalau kau rasa nak compare kan aku dengan sesiapa, letak ayat ni dalam kepala otak kau, aku tak nak jadi second choice. Kalau kau rasa kau nak compare aku dengan orang lain, silalah belajar hidup tanpa aku. Cuba tengok orang tu mampu tak buat apa yang aku buat untuk kau. Kalau kau rasa dia mampu, silakan. Aku okay je. Maybe aku ada kurang aku. In Shaa Allah aku akan perbaiki diri aku. 

Aku tak pernah minta sesiapa untuk stay dengan aku selamanya. Cukuplah perasaan bahagia yang pernah wujud. Cukuplah kau datang sekejap dalam hidup aku. Aku appreciate tu.

Dah lah, pergi study semua.
Wallahualam